Shop

SHEA BUTTER, hladno cijeđeni

Slično kao i kakao puter, shea puter je zdrava opcija za vaše tijelo, kako iznutra tako i spolja. Bogat vitaminima A, E i F, ovaj puter je pun nutrijenata koji pomažu u proizvodnji kolagena. Smatra se jednim od najboljih sastojaka za njegu kože, stoga je popularan u maslacima za tijelo i masažama. Divno se upija u kožu.

7.90KM49.90KM

SKU: a015cadb4560 Kategorije: , ,
Pakovanje: 100g, 1kg, 500g

Tvoj komadić Afrike!

Predstavljamo Sheanut puter, nerafinisani. Ovaj tradicionalni ganski proizvod desetljećima su ručno izrađivale lokalne žene podsaharske Savannah-Sahel, kako za kulinarske tako i za kozmetičke svrhe. Maslac se dobija iz orašastih plodova Shea drveta koji rastu širom Afrike. Popularnost mu je porasla u kozmetičkoj industriji u protekloj deceniji. Slično kao i kakao puter, shea puter je zdrava opcija za vaše tijelo, kako iznutra tako i spolja. Bogat vitaminima A, E i F, ovaj puter je pun nutrijenata koji pomažu u proizvodnji kolagena. Smatra se jednim od najboljih sastojaka za njegu kože, stoga je popularan u maslacima za tijelo i masažama. Divno se upija u kožu.

Djelovanje: Odlično štiti kožu od isušivanja te hrani i stvara zaštitni film. Pogodan je za njegu svih tipova kože, a posebno suhe i zrele. Njime tretiramo opekotine od sunca, pelenski osip, dermatitise, ožiljke, bore i strije. U kozmetičkoj industriji se najčešće koristi u preparatima za njegu usana i ruku. Sadrži veliku količinu tzv. neosapunjivih tvari (aktivnih tvari otopljenih u trigliceridima), koju mahom čine esteri cimetne kiseline. Njih bude preko 4% u hladno prešanom i nerafiniranom maslacu. Ti spojevi upijaju UV zrake, pa je uz ulje maline i  lješnjaka, jedan od osnovnih sastojaka kozmetike za sunčanje.

Održiva priča o proizvodnji karite maslaca je njegova najveća prednost, koja isključivo ženama pruža siguran prihod za svoju porodicu. Žene će same ubrati, očistiti i tiještiti orahe (unutar svoje zajednice) i onda im dati priliku da pregovaraju o svojoj cijeni prije nego što stigne u Evropu na filtriranje i čišćenje. Ova sirovina je napravila značajan pozitivan uticaj na zajednice u Gani i obezbijedivši novu i jaču infrastrukturu.

Karakteristike:

  • Visoko hidratantni i upijajući, prirodni emolijens za koji je poznato da vraća elastičnost koži.
  • Snažna antioksidativna svojstva.
  • Bogato esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima A, E i F.
  • Popularno među maslacima za masažu i tijelo.

INCI naziv: Butyrospermum Parkii Butter