USLOVI KUPOVINE I KORIŠTENJA

Navedeni uslovi prodaje i dostave primjenjuju se na svaku kupovinu na www.bml.ba za dostavu po cijeloj Bosni i Hercegovini. Svi ugovori o prodaji sklopljeni na www.bml.ba bit će na bosanskom jeziku. 

BM Logistic d.o.o. Sarajevo, koja se nalazi na adresi Igmanska bb, registrovana je na osnovu rješenja o registraciji BM Logistic d.o.o. Sarajevo.

JIB: 4201869250007

OPŠTE ODREDBE USLOVA PRODAJE I DOSTAVE 

Nositelj svih prava na Web mjestima je društvo BM Logistic d.o.o. Sarajevo (u daljnjem tekstu „BM Logistic“ ili „Prodavac“). Korištenjem usluga Web mjesta, Web trgovine i svih pridruženih stranica, servisa i usluga na Web mjestima smatra se da su potrošači u svakom trenutku upoznati s ovim Uslovima prodaje (u daljnjem tekstu: Uslov), te da ih u cijelosti razumiju i prihvaćaju.

Ovi Uslovi primjenjuju se na prava i obveze koja se odnose na kupovinu proizvoda ili usluga putem „BM Logistic“  Web mjesta i Web trgovina, te prava i obveze koje proizlaze iz sklapanja Ugovora o prodaji na daljinu (u daljnjem tekstu: Ugovor) između potrošača kao krajnjeg kupca i Prodavca, smatraju se sastavnim dijelom takvih ugovora, a u odnosu na uslove i način naručivanja proizvoda, cijene proizvoda, načina plaćanja, garancije, reklamacija i povrata, dostave, zaštite tajnosti ličnih podataka i druga pitanja vezana uz korištenje web mjesta i web trgovina.

Korisnike upućujemo da se prije same kupovine upoznaju sa ovim Uslovima te da iste redovno provjeravaju, kako bi bili upoznati sa svim pravima i obvezama.

Kupac može biti samo punoljetna i poslovno sposobna osoba. Ugovor u ime i za račun maloljetnika i potpuno poslovno nesposobne osobe mogu zaključiti njihovi zakonski zastupnici ili skrbnici, a djelomično poslovno sposobne osobe ugovor mogu zaključiti samo uz suglasnost njihovog zakonskog zastupnika ili skrbnika. Za postupanje suprotno ovoj odredbi Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost.

Korisnici Web mjesta dužni su dati tačne, važeće i potpune lične podatke prilikom ispunjavanja registracijskog obrasca, a suprotno postupanje ovlašćuje Prodavca da uskrati takvom korisniku pristup ili ostvarenje svih ili dijela usluga koje nude Web mjesta.

Prodavac je ovlašten, bez prethodne obavijesti, mijenjati sadržaj ovih Opštih uslova, asortiman proizvoda, cijene istih, druge podatke vezane uz Web trgovine kao i sav ostali sadržaj Web mjesta, zbog čega su Korisnici Web mjesta dužni prilikom svake posjete istom Web mjestu pregledati sadržaj iste. Suprotno postupanje oslobađa Prodavaca bilo kakve odgovornosti. Navedene promjene stupaju na snagu objavom na Web mjestima.

Prodavac se oslobađa svake odgovornosti za štetu koja bi mogla nastati na uređajima koji omogućuju pristup Web mjestima i podacima pohranjenim na istim uređajima prilikom korištenja Web mjesta ukoliko je ista nastala uslijed protupravnih radnji trećih osoba, računalnih virusa i sl. te drugih slučajeva za koje nije odgovoran Prodavac. Također, Prodavac je oslobođen svake odgovornosti u slučaju nastanka okolnosti koje onemogućavaju korištenje Web mjesta.

BM Logistic d.o.o. Sarajevo sve materijale, fotografije i tekst postavlja na web stranicu u dobroj namjeri kako bi kupcu olakšali odabir prilikom kupovine. Ne jamčimo da fotografije proizvoda u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Svi opisi se redovito i detaljno provjeravaju.

Ako budete imali pitanja ili trebate dodatne informacije, molimo vas da se javite Korisničkoj službi pozivom na broj +387 (0)33 425-300 od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:30 ili e-mailom na [email protected]

WEB SHOP – SKLAPANJE I RASKID UGOVORA O PRODAJI

Online kupovina može se ostvariti samo ukoliko kupac upiše ispravne tražene podatke na za to predviđenom mjestu na Web mjestima. Prilikom ispunjavanja obrasca kupac je dužan dati tačne, važeće i potpune lične podatke. Ovi Uslovi kao i pojedini uslovi prodaje naznačeni uz informacije o određenim proizvodima predstavljaju ponudu BM Logistic-a za sklapanje Ugovora te korisnik kao kupac popunjavanjem forme i zaključivanjem narudžbe ili na drugi način utvrđen ovim Uslovima iste prihvaća čime se smatra da je zaključen ugovor između kupca i Prodavca, a prema uslovima prodaje navedenim u ovim Uslovima.

Predmet i komercijalna svrha Ugovora je kupovina odabranog proizvoda putem Web mjesta i Web trgovine uz plaćanje odgovarajuće naknade – cijene toga proizvoda . Ugovor se zaključuje sredstvima daljinske komunikacije (Ugovor sklopljen na daljinu) i to putem: internet narudžbe-web trgovina, pisanih promotivnih poruka s narudžbenicom, telefona s ljudskim posredovanjem.

Kupac je ovlašten izabrati mogućnost da ga Prodavac informiše o novim proizvodima, proizvodima na akciji sl. (newsletter). Nakon uspješno obavljene prijave (pravilno popunjeni svi traženi podaci) na e-mail Kupca biti će dostavljena obavijest o uspješnoj registraciji.

Proizvodi koje je moguće kupiti oglašeni su na Web mjestima, a uz svaki proizvod navedeni su opisi proizvoda i cijena proizvoda.

Odabir željenog proizvoda vrši se spremanjem u „košaricu“ klikom na link „Dodaj u košaricu“. Ukoliko Kupac izvrši kupovinu proizvoda koji je, u međuvremenu, prodan tada će Prodavac kontaktirati kupca radi dogovora o daljnjem postupanju (povrat uplaćenog iznosa, kupovina drugog proizvoda ili isporuka proizvoda iste vrste kada ga Prodavac pribavi od svojih dobavljača). Prodavac, osim navedene obveze, ne odgovara Kupcu u opisanom slučaju po bilo kojoj osnovi.

U „košarici“ se nalaze svi proizvodi koje je Kupac odabrao za kupovinu. Ukoliko Kupac želi nastaviti sa kupovinom odabire link „Kreni na plaćanje“, a sistem ga dalje automatski vodi do stranice „Blagajna“ na kojoj je potrebno unijeti podatke o kupcu i adrese

Po izvršenju naprijed navedenih koraka web trgovine i odabirom „Naručite“ na stranici „Blagajna“, sistem automatski vodi Kupca na stranicu „Potvrda narudžbe“, a na kojoj se nalaze podaci o broju narudžbe, plaćanju kao i obavijest o slanju potvrdnog maila koji sadrži ponudu prodaje odabranih proizvoda te obavijest o e-mail adresi i broju telefona putem kojih Kupac može dobiti sve potrebne informacije.

Ukoliko Kupac oštećenje utvrdi nakon otvaranja pošiljke, molimo da sačuva originalnu ambalažu i prijavu podnese na email: [email protected] kako bi u što kraćem roku provjerili stanje pošiljke i poslali novu. 

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača Kupac je ovlašten jednostrano raskinuti ugovor ne navodeći razloge za to u roku od 14 dana od datuma isporuke proizvoda, te u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača odgovoran je za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koje je rezultat rukovanja kupljenim proizvodom u slijedećim postocima:

 • 0% ako proizvod nije korišten i ambalaža je bez nedostataka,
 • 15% ako je oštećena ambalaža,
 • 25% ako nema ambalaže.
CIJENA

Cijene proizvoda su maloprodajne. Cijene proizvoda i cijene dostave izražene su u konvertibilnim markama te je u istima sadržan pripadajući PDV. Prodavac istaknute cijene ažurira na dnevnoj bazi zbog čega postoji mogućnost da cijene u fizičkim trgovinama budu različite od cijena na Web trgovini Web mjesta.

Prodavac je ovlašten mijenjati cijene bez prethodne obavijesti kao što je ovlašten bez prethodne obavijesti mijenjati cijene isključivo za web shop. Također, Prodavac je ovlašten bez prethodne obavijesti u svakom trenutku odrediti popust, dnevne ili sedmične akcije, akcije za pojedini proizvod, grupu proizvoda i/ili za sve proizvode, kao i za određeni način plaćanja. Navedene pogodnosti mogu biti isključive za web kupovinu što će kupcu biti naznačeno prije same kupovine.

Cijena je utvrđena za svaki pojedinačni proizvod. Proces upisivanja cijene na web stranicu za svaki proizvod podložan je kontroli u više nivoa, no bez obzira na to postoji mogućnost nastanka greške zbog ljudskog faktora. Takve situacije su izvanredne i za njih se BM Logistic unaprijed izvinjava svojim kupcima. BM Logistic će obavijestiti kupce o nastaloj situaciji, pogrešnoj cijeni i nemogućnosti isporuke za naručeni proizvod sa krivom cijenom po konkretnoj narudžbi.

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje naručenih proizvoda moguće je obaviti na slijedeće načine:

 • Pouzećem – u gotovini (Samo za BiH)
 • Žiralno – na osnovu predračuna (Samo za pravne subjekte) 

Kada je izvršena i vidljiva uplata (pouzećem nakon plaćanja djelatniku kurirske službe) smatra se da je sklopljen kupoprodajni ugovor.

Prilikom plaćanja pouzećem, narudžba se plaća u tačnom iznosu djelatniku kurirske službe prilikom preuzimanja paketa.

DOSTAVA

Cijena dostave za Bosnu i Hercegovinu iznosi:

 • Dostava na kućnu adresu u roku 1-3 radna dana – cijena dostave je 9,00KM za narudžbe do 10kg težine do 300,00 KM.
 • Dostava na kućnu adresu u roku 1-3 radna dana – besplatna dostava za narudžbe do 10kg težine od 300,00 KM i više.
 • Za pošiljke teže od 10kg cijena dostave se kalkuliše prema aktuelnom cjenovniku kurirske službe koja vrši dostavu.

Navedeni rokovi dostave vrijede za većinu destinacija u BiH (pošiljke se dostavljaju prema rasporedu kurirske službe). 

Proizvode koji su plaćeni prema dostavljenoj ponudi biti će isporučeni Kupcu. Ukoliko želite dogovoriti odgovarajući termin dostave, molimo Vas da to napišete pod NAPOMENA, kako bi mogli Vašu želju prenijeti dostavnoj službi. Prilikom obrade pošiljke Kupac dobiva obavijest na mail o statusu njegove pošiljke.

Dostavu vrši Prodavac (putem svojih djelatnika) ili angažiranjem renomirane dostavne (kurirske) službe. Dostava se vrši do ulaza u stambeni objekt željene adrese.

Prilikom preuzimanja dostavljenog proizvoda, Kupac je dužan pregledati isporučeni proizvod i u slučaju vidljivog oštećenja ima pravo odbiti preuzimanje istog te tražiti isporuku neoštećenog proizvoda.

U slučajevima kada je Kupcu isporučen proizvod različit od onog kojeg je kupio, isti ima pravo na isporuku naručenog proizvoda, a ukoliko to nije moguće Kupac ima pravo na povrat novca u iznosu plaćene cijene proizvoda, cijene dostave i naknadu troškova povrata proizvoda te je dužan vratiti krivo dostavljen proizvod.

Prilikom dostave Kupac dobiva potvrdu o primitku pošiljke koju je obvezan potpisati. Potpisom na potvrdi o primitku pošiljke smatra se da je proizvod preuzet bez vanjskih vidljivih oštećenja.

Cijene dostave istaknute su na Web mjestima i u njima je sadržan pripadajući PDV.

REKLAMACIJE I POVRAT

U slučaju oštećenja sadržaja pošiljke ili pošiljka ne sadržava naručeno i kupljeno, kontaktirajte nas na e-mail [email protected]  bez odgode.

Prije samog izvršenja narudžbe, korisnik ima mogućnost pregledati Uslove klikom na link koji se nalazi na dnu početne stanice pod “Uslovi korištenja”

Korisnik je dužan po prijemu pošiljke, istu pregledati i u roku 48 sati od dana prijema robe prijaviti eventualne nedostatke ili oštećenja robe.Za sve ostale pojedinosti će se primjenjivati Zakon o zaštiti potrošača Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 25/2006 i 88/2015). Korisnik nema pravo na povrat – jednostrani raskid Ugovora:

–  ako mu je usluga u potpunosti ispunjena, a ispunjenje je započelo uz njegov izričit prethodni pristanak te uz njegovu potvrdu da je upoznat s činjenicom da će izgubiti pravo na povrat -jednostrani raskid Ugovora ako mu usluga bude potpuno ispunjena, ako je predmet Ugovora roba koja je zbog svoje prirode nakon dostave nerazdvojivo pomiješana s drugim stvarima.

Da bi korisnik mogao ostvariti pravo na jednostrani raskid Ugovora, mora obavijestiti BM Logistic o svojoj odluci o jednostranom raskidu Ugovora prije isteka roka izjavom poslanom poštom (na BM Logistic d.o.o., Igmanska bb, 71320 Vogošća), ili e-mailom na [email protected], u kojoj je potrebno navesti: Broj računa, datum računa, ime i prezime, adresu, broj telefona, ili e-mail adresu.

Ako korisnik jednostrano raskine Ugovor, izvršit će mu se povrat novca koji je od njega primljen, uključujući i troškove isporuke, bez odgađanja, a najkasnije u roku od 14 (četrnaest) dana od dana kada BM Logistic zaprimi korisnikovu odluku o jednostranom raskidu Ugovora, osim ukoliko je korisnik odabrao drugu vrstu isporuke, a koja nije najjeftinija standardna isporuka koja je ponuđena. Povrat novca bit će izvršen na isti način na koji je korisnik izvršio uplatu. U slučaju da korisnik pristaje na drugi način povrata plaćenog iznosa, ne snosi nikakve troškove u odnosu na povrat. Povrat novca BM Logistic može izvršiti tek nakon što mu roba bude vraćena ili nakon što mu bude dostavljen dokaz da je roba poslana nazad.

Korisnik je dužan robu predati ili je poslati na adresu BM Logistic d.o.o., Igmanska bb , 71320 Vogošća,  bez nepotrebnog odgađanja, a u svakom slučaju najkasnije u roku od 14 (četrnaest) dana od dana kada je BM Logistic uputio svoju odluku o jednostranom raskidu Ugovora.

Troškove povrata robe korisnik mora snositi sam. Korisnik se moli da se prije raskida Ugovora javi na [email protected] kako bi mu bio objašnjen postupak vraćanja robe.

Korisnik je u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom, osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe.

Ako je na zahtjev korisnika izvršavanje usluge započelo tokom roka za jednostrani raskid Ugovora, korisnik je dužan platiti BM Logistic-u iznos koji je razmjeran onom što je isporučeno do trenutka kada je korisnik obavijestio BM Logistic o jednostranom raskidu Ugovora.

POLITIKA PRIVATNOSTI I ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA

Prodavac prikuplja lične podatke Kupaca samo u mjeri  u kojoj su nužni za ispunjenje svoje obaveze, za informisanje o novim i akcijskim proizvodima te dostavu promotivnih materijala, unaprijeđenje odnosa sa Kupcima te radi provjere drugih podataka neophodnih za online kupovinu.

Prodavac se obavezuje štiti lične podatke Kupaca u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka i drugim primjenjivim propisima te se obvezuje da osobne podatke neće ni na koji način ustupiti trećim osobama bez pristanka Kupca. (osim podataka koji su nužni poslovnim partnerima za izvršavanje dostave kupljenog proizvoda). Od ovog se izuzimaju slučajevi u kojima je Prodavac po nalogu ovlaštenih državnih tijela, u skladu sa zakonom, dužan dostaviti ili dopustiti uvid u lične podatke Kupaca.

Kupac ima pravo zatražiti dopunu, ispravak ili izmjenu netačnih ličnih podataka.

OSTALE ODREDBE

Prodavac daje pravo Kupcima koristiti sve usluge na Web mjestima samo za lične potrebe, u nekomercijalne svrhe. Promjena sadržaja na Web mjestima, u bilo kojem njegovom obliku, zabranjena je kao i kopiranje, javno izvođenje i sl. upotreba sadržaja Web mjesta na drugim web stranicama je zabranjen.

Prodavac zadržava pravo dati prava za objavljivanje bilo kojeg materijala, dijelova Web mjesta trećoj osobi samo u slučaju sklopljenog ugovora koji uređuje prava i obveze Prodavca i trećeg koji objavljuje informaciju.

Fotografije uz proizvode samo su ilustrativne prirode. Prodavac zadržava pravo na objavljivanje sadržaja na engleskom jeziku u slučajevima kada:

 • se radi o nazivu proizvoda, dijelova istih ili funkcija na engleskom jeziku,
 • se radi o izrazima na engleskom jeziku koji su općeprihvaćeni u bosanskom jeziku odnosno da se radi o zajedničkoj terminologiji,
 • postoji rizik da se značajne informacije ne mogu dovoljno precizno prevesti na bosanski jezik, a da se ne izgubi njihovo značenje i smisao.
MJERODAVNI ZAKON

Sva pitanja vezana uz vaš pristup ili korištenje Web mjesta i Web trgovina i povezanih platformi, uključujući sve sporove, biti uređeni zakonima Bosne i Hercegovine. 

U slučaju bilo kakvih sporova koji nastaju ili se odnose na Vašu upotrebu Web mjesta i povezanih usluga, stranke će odmah, u dobroj praksi pokušati riješiti takav spor. Ako nismo u mogućnosti riješiti takav spor u razumnom roku (ne dužee od trideset (30) dana), bilo koja od stranaka može podnijeti takav spor na posredovanje. Ako se spor ne može riješiti posredovanjem, stranke su slobodne da ostvaruju bilo koje pravo ili pravni lijek koji im je dostupan prema mjerodavnom zakonu.

KONTAKTI

Za sve informacije, pohvale, primjedbe, reklamacije kao i svake druge obavijesti Kupci se mogu obratiti Prodavcu na adresu: BM Logistic d.o.o., Igmanska bb, 71320 Vogošća, ili putem e-pošte na [email protected]